Homeopathie

Homeopathie achtergrond

 

In 1810 publiceert dr. Hahnemann het Organon waarin hij richtlijnen geeft voor het behandelen van zieke mensen met homeopathie. Hij was zijn tijd ver vooruit door toen al te zeggen dat lichaam en geest bij elkaar horen en als 1 geheel behandeld moeten worden. Ook gaf hij aan dat ons lichaam door een levenskracht in stand wordt gehouden en dat een verstoorde levenkracht tot klachten leidt.

Het bijzondere van het Organon is dat dr. Hahnemann uit het niks een complete behandelmethode ‘bedenkt’ en dat de richtlijnen uit 1810 nog steeds geldig zijn en nu te verklaren zijn vanuit de huidige inzichten van de fysiologie en embryologie. Kortom homeopathie is gebaseerd op natuurwetten!

Homeopathie in de huidige tijd

 

Helaas is er veel misverstand over wat homeopathie nu precies is en ook bij de reguliere geneeskunde is er (nog) weinig begrip voor deze behandelwijze. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Aan het einde van de 19e eeuw was homeopathie zeer populair en bestonden er over de hele wereld homeopathische ziekenhuizen.

Homeopathie bij een geschoolde homeopaat is totaal anders dan de homeopathische middelen die te vinden zijn bij de drogist. Belangrijkste verschil is dat de middelen die bij de drogist verkocht worden klachtgericht zijn. Dus je kan een homeopathisch middel halen (vaak meerdere middelen bij elkaar gedaan) voor bijvoorbeeld overgangsklachten of prostaatklachten.

Een homeopaat behandelt de achterliggende oorzaak en stimuleert je weerstand zodanig dat de lichamelijke maar ook emotionele en mentale klachten verdwijnen/verbeteren. Deze aanpak is dus gericht op de oorzaak van de klachten en niet op het gevolg.

Homeopathie en afweer

 

Elk mens heeft zijn individuele constitutie. Je constitutie bepaalt je karaktereigenschappen, je gevoeligheden, je lichamelijke bouw, voor een groot deel doorgegeven via het dna van je ouders. Maar er is ook een kracht die jouw als mens doet leven en alle fysieke, emotionele en mentale functies aanstuurt. Dit is wat in de homeopathie je dynamis wordt genoemd, het best vergelijkbaar met je immuunsysteem. Als deze dynamis is verstoord en niet meer kan herstellen onstaan (chronische) klachten. Als je afweersysteem niet meer gezond/adekwaat kan reageren zijn er 3 andere reacties mogelijk: 1. Overreactie 2. Onderreactie 3. Destructieve reactie.

Deze reacties zie je zowel terug in lichamelijke en emotionele klachten. Een homeopatisch middel heeft als doel om je dynamis/immuunsysteem uit deze reacties te krijgen en weer naar een gezonde staat te brengen zodat het op alle prikkels van buitenaf goed kan reageren.

2 voorbeelden wat onze afweer gaat doen als het niet meer gezond kan reageren.

  1. Als je als kind op school gepest wordt door een paar kinderen en je bent boos en verdrietig geweest, er zijn gesprekken op school geweest, maar desondanks blijft het pesten doorgaan, ga je je gedrag aanpassen (= compenseren) om met het pesten om te kunnen gaan. Je kan dit doen door stoer te gaan doen, de clown uit te hangen of zelf kinderen gaan pesten, met als enige doel om zelf niet meer gepest te worden. Een andere manier is dat je een strategie gaat ontwikkelen om het pesten te voorkomen door bijvoorbeeld een andere route naar school te fietsten dan je pesters of als je weet welke tijd ze voorbij komen fietsen te wachten en later naar school te fietsen. Dit is een voorbeeld hoe je dan overreageren en onderreageren. Een destructieve reactie zou bijvoorbeeld zijn als je een mes meeneemt van huis en je vervolgens degene die je pest neersteekt. Wat ook een destructie reactie zou kunnnen zijn is dat jezelf gaat verwonden (automutilatie) of dat je drugs gaat gebruiken om je emoties te onderdrukken
  2. Als je bloedvaten gezond zijn kan het de normale druk van het bloed verdragen omdat een bloedvat elastisch is. Als de bloeddruk te hoog is kan een bloedvat gaan verslappen, de elasticiteit verdwijnt en er onstaat een uitstulping, bijv. een aneurysma. Zolang je afweer op dit niveau blijft is er ‘niks’ aan de hand, sterker nog, je zal er niks van merken totdat de destructive afweer geactiveerd wordt en het bloedvat knapt, waaraan je in het slechtste geval aan kan overlijden.

Belangrijk is om te begrijpen voor mij als homeopaat welke factoren maken dat iemands afweer van een gezonde staat overgaat naar een overeactie, ondereactie en/of destructieve reactie. Dit is wat ik in de eerste consulten helder probeer te krijgen om iemand werkelijk  van binnenuit te kunnen genezen.

Gratis kennismaking?

Vraagt u zich af of de behandeling wat voor u is?