Homeopathie en gezondheid

Zeker in deze tijd van Corona worden we ons meer bewust van onze gezondheid en de kans dat we “overvallen” worden door het coronavirus waaraan we kunnen overlijden.

Maar wat is gezondheid eigenlijk? En wat kunnen we doen om “gezond” te blijven?

Dr. Hahnemann heeft in 1810 in het Organon, simpel gezegd het handboek voor de homeopaat, uitgelegd wat gezondheid is en hoe je zieke mensen behandeld.

Homeopathie bekijkt de mens als geheel, dus lichaam en geest zijn verbonden met elkaar en kunnen dus niet los van elkaar gezien worden.

Laten we bij het begin  beginnen. Door gemeenschap van onze ouders waarbij de spermacel de eicel bevrucht beginnen we als “mens” te groeien. In de eerste 3 maanden worden de organen en de structuur van het lichaam aangelegd en later volgen de zintuigen en volledige groei van alle organen. Maar er is iets wat het lichaam doet groeien, dat wat we in de homeopathie ‘dynamis’ noemen. Het is onze dynamis die ons huis (lichaam) bezielt.

Simpel gezegd zou je deze dynamis kunnen vertalen met afweersysteem of immuunsysteem. Maar onze dynamis werkt niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel.

Gezondheid wil zeggen dat onze afweer in staat is gezond te reageren op prikkels van buitenaf (lichamelijk, emotioneel en mentaal).

Als onze afweer verstoord is zijn er maar 3 andere manieren van reactie mogelijk:

  1. Overreactie
  2. Onderreactie
  3. Destructieve reactie

Stel dat iemand van het drinken van melk darmklachten krijgt en waarbij een allergie voor melk wordt geconstateerd. Zit het probleem dan in de melk of in de persoon die last heeft van  de melk?

Als melk de oorzaak zou zijn van darmklachten, dan zou iedereen die melk drinkt darmklachten moeten krijgen. Melk is niet de oorzaak, maar een trigger en de echte oorzaak ligt in het afweersysteem dat niet in staat is om de melk goed te verteren. Hetzelfde geldt voor hooikoorts – vaak wordt er op zoek gegaan wat de triggers zijn – die kunnen legio zijn, maar de echte oorzaak van hooikoorts ligt in het afweersysteem dat overreageert op bijvoorbeeld pollen.

Genezing wil zeggen dat we het afweersysteem uit de ‘overreactie stand’ halen en weer in een gezonde afweer brengen, wat het doel van de homeopatische behandeling is.

Op emotioneel vlak zien we dezelfde processen. Ik geef vaak in mijn praktijk dit voorbeeld. Stel dat er 4 mensen aan mijn bureau zitten en ik zeg tegen alle 4 “wat zit je haar stom!”. De ene persoon lacht erom en heeft er geen last van (gezonde reactie), de ander doet alsof het hem niks doet en gaat thuis tegen zijn vrouw klagen dat ik hem beledigd heb (onderreactie), de derde persoon begin te huilen en maakt me verwijten dat ik zo bot ben (overreactie) en de vierde persoon geeft me gelijk een klap in mijn gezicht (destructieve reactie). De prikkels is hetzelfde – wat zit je haar stom – maar de reactie is afhankelijk in welke stand je afweer staat op dat moment.

Een homeopatisch middel doet niks anders dat je afweersysteem prikkelen om weer in de gezonde afweerstand te komen. Hoe meer je afweersysteem in zijn gezonde staat is, des te beter ga je je voelen. In het algemeen krijgt iemand dan meer energie, de slaap geeft geen problemen en alle normale processen in het lichaam geven geen problemen (ademen, plassen, poepen, spijsvertering, seks, enz). Ook gaat iemand beter voor zichzelf zorgen, zowel lichamelijk als emotioneel, er ontstaat meer balans.

In een van de volgende blogs zal ik iets meer vertellen over de invloed van onze emoties en gedachten op ons fysieke lichaam

Gratis kennismaking?

Vraagt u zich af of de behandeling wat voor u is?